Sub Rosa

Futószalagos gyerekek – a Heim Pál bőrgyógyászatán

Biztos megosztó lesz a mostani poszt, és csak az fog érződni belőle, hogy alapjáratban idegenkedek a magyar egészségügytől…

Tavaly (pontosan egy éve) már jártunk Zsebbel a budapesti Heim Pál kórház bőrgyógyászatán, ahol megállapították, hogy atópiás dermatitise van. Szóval semmi sem ért váratlanul a pénteki napon, mindennek ellenére ismételten bosszankodtam rajta.

Szemölcsök jöttek ki a nyakán és a vállán (a mellkasához közel). Először csak egy, de azóta legalább 7-8 van rajta és egyre nagyobbak. Amikor betegen voltunk a gyerekorvosnál, megmutattam (kettőnek is), de annyival elintézték, hogy vírusos eredetűek és majd elmúlnak maguktól. Kedvenc gyerekdokim is csak annyit fűzött hozzá, hogy a patikákban lehet kapni szemölcs eltávolító kenőcsöt. Viszont amikor pénteken agyhártya elleni oltáson* voltunk nála, ismételten megnézte, és már a Heim Pál bőrgyógyászatára küldött, ahová nem kell beutaló.

Az EU-s kártya nem TAJ-kártya

Tavalyról emlékeztem, hogy egy napra 60 sorszámot osztanak ki, és jobb minél előbb menni, hogy még időben ránk kerüljön a sor, illetve jusson is szám. Ezért 7 órára szerettem volna ott lenni, de a gyerek apja korábban indult külföldre, így végül majdnem 8 órási indulás lett.

Hiába, hogy már többször voltunk a kórházban, a gyerek benne van a rendszerben, muszáj bemutatni a TAJ-kártyáját.

“Az egészségbiztosítási ellátások igénybevétele során egy sajátos azonosító számot, az ún. társadalombiztosítási azonosító jelet (közismertebb nevén TAJ) alkalmazzuk. A TAJ az egészségügyi, szociális, egészség- és nyugdíjbiztosítási rendszerekben – a személyi adatok védelme érdekében bevezetett – személyt azonosító kód.

A TAJ-t egy kártya formátumú hatósági igazolvánnyal lehet igazolni, amelyet a magyar állampolgár a születésekor kap, más jogosultaknak pedig igényelni kell.” Olvashatjuk. Szemügyre véve a TAJ-kártyát (gondolom, továbbra is hívhatjuk e néven, mert ugyan csak hatósági igazolvány megnevezés szerepel rajta, de az egészségügyben továbbra is így kérik) sokkal nagyobb, mint egy plasztik kártya, és semmi más nem szerepel rajta, mint a név, születési idő, a kiállítási idő és a társadalombiztosítási azonosító jel. Ami egyébként még megtalálható a közgyógy-igazolványomon is (a közgyógy azonosítóm mellett) és az EU-s kártyán.

Mivel kedden jöttünk haza Nápolyból, a pénztárcámban még nem cseréltem ki a kártyákat. Különben is az európai egészségbiztosítási kártya mérete megegyezik a többi hivatalos iratkártyákéval is. Ráadásul a  TAJ-szám mellett a következő szöveg áll rajta: “Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által kiadott Európai Egészségbiztosítási Kártyával igénybe vehetők az Európai Gazdasági Térség államaiban való tartózkodás során orvosilag szükségessé váló egészségügyi szolgáltatások.”

Viszont kiderült a portán, hogy Magyarország nem tartozik az Európai Gazdasági Térség államaiba, mert ezt a kártyát jelen pillanatban fel is dughatom a valagamba, akkor sem fogadják el a TAJ-kártya helyett.**

Végeláthatatlan várakozás

A bőrgyógyász reggel 8 órától rendelt. Mi Zsebbel alig pár perccel előbb értünk oda, így már csak a 23-ok lettünk. A sorszámos papírra még azt is ráírták, hogy nagy valószínűséggel 9 és 10 óra között kerül ránk a sor, de legalább negyed órával előbb legyünk ott. Először haza akartam menni, lett volna otthon is dolgom, mégis maradtunk. Jó félóra múlva indulhattunk is volna vissza, hiszen eddigre negyed kilenc felé járt az idő és Zsebet ismerve addigra még a lakásba sem jutnánk be.

Sejtettem, hogy nem szabad készpénznek venni a megadott időpontot, de azért több mint 3 órát várni kicsit fárasztó volt. Nekem is***, Zsebnek meg különösen. Főleg úgy, hogy reggel korábban ébresztettem a megszokottnál, a délelőtti alvása pedig teljesen kimaradt. Vittünk játékokat, de őt még nem köti le semmi hosszú távon, így mindig új dolgot kellett kitalálnunk a szórakoztatására. A fali festmények nézegetése és a séta jött be neki a leginkább – hosszú távfutónak készülhet, mert csak úgy rótta a kilométereket körbe-körbe a váróteremben. Leginkább papa kísérgette. Amikor megunta, esetleg elfáradt, odajött hozzám egy keveset szopizni.Tényleg keveset, mert az emberek mindig érdekesebbeknek bizonyultak. Egyszer-kétszer azt hittem, mindjárt elalszik, de olyankor is történt valami váratlan a közelünkben, amitől felélénkült. Egy kislány megkínálta puffasztott kukoricapehellyel, amit ő készségesen elfogadott. Sőt mi több! Legszívesebben percenként visszajárt volna kunyerálni egyet. Ezért nagypapám vett neki is egy csomaggal, aminek kifejezetten “örültem”, hiszen ezek a “szennyek” tele vannak sóval és egyéb ki tudja milyen mérgező anyagokkal. A játékait előszeretettel dobálta. Ha felvettük a földről, azért kezdett el hisztizni, mert nem hagytuk ott. A végére annyira bepörgött, hogy nem érdekelte, merre dobja, csak el. Emiatt el is talált egy másik kislányt. Olyan is volt, hogy a mellette ülő hölgynek adta. Ő természetesen visszaadta, mire Zseb újra és újra nyújtotta felé. Megállapították, milyen jó szívű egy gyermek! A padsor bújócskázni és mászókának is tökéletes volt. Bemászott alá, mögé, mindenhová, ahová csak bírt.

Uszodaszemölcs

Egyszerre 3 gyereket hívnak be a vizsgálóba. Jobbra-balra és előre. Mintha futószalagon lennénk… Egyáltalán nem érdekli őket, hogy mondjuk a 10 éves kisfiú/kislány mennyire szégyellős, vagy egy kicsi mennyire rémült. Kedvesek a gyerekkel, de nagyon távolságtartók. Leültettem Zsebet az orvosnővel szembe, ránézett, mosolygott és hümmögött egy keveset, majd közölte, hogy uszodaszemölcsei vannak.

A latinul molluscum contagiosum egy poxvírus okozta szemölcs, amely a test bármely pontján előjöhet, de leginkább az arcon, nyakon, vállon, hónaljban, esetleg a nemi szerven, végbél környékén fordul elő. Az atópiás dermatitisben szenvedők hajlamosabbak rá, ugyanúgy, ahogy a száraz bőrűek is. Mint amilyen Zseb is. Lehet kezelni, a kémiai szerektől kezdve az eltávolításig van rá megoldás. Vigyázni kell viszont, hogy ne hegesedjen a helye, mert akkor maradandó károsodás marad utána. Az ilyen szemölcsöknek az 50%-a valóban elmúlik magától, illetve az eltávolítás után sem 100%, hogy nem keletkeznek újak. ****

A doktornő az éles kanállal való felnyitást, eltávolítást tanácsolta, amihez Zseb korát figyelembe véve a helyi érzéstelenítés helyett bódítani fogják. A beavatkozás előtt aneszteziológiai és bőrgyógyászati vizsgálat szükséges, amihez érzéstelenítő kenőcsös kezelés is történik majd. A beavatkozás után még egy órát megfigyelik, és csak utána jöhetünk haza.

Zseb mivel még szopizik, reggel 6-ig kaphat anyatejet, utána reggel 7-kor talán még ihat 2 dl vizet, vagy teát. A beavatkozás után már ehet és ihat bármit.

Március 17-ére kaptunk időpontot.

Továbbra is ekcémás.

Közben mutattam az orrát és a szája környékét is, mert szerintem ott is előjött egy-egy szemölcs. Nem tudom, hogy azokat észrevette-e, ellenben megjegyezte, hogy ekcémás a bőre. Erre nem helyezett nagyobb figyelmet, egy legyintéssel elintézte, semmi kenőcsöt nem kaptunk rá, csak az ambuláns lapon szerepel, hogy seborhoeas dermatitis.

A seborrhoeás dermatitis leggyakrabban a fejbőrön jelentkezik, mint korpa. Száraz, pikkelyes, zsíros vagy hámló bőrrel járó betegség, amely bárhol előfordulhat a testen. Egyes orvosok szerint a száraz levegőre vezethető vissza.*****

Amennyire igénytelen az én bőröm, annyira érzékeny az övé.

Nektek is van élményetek a magyar egészségüggyel? Meséljétek el!

 

*nem vagyok oltás ellenes.

**ezt jegyeztem meg a Facebookon.

***közben nagypapám is befutott, így hárman várakoztunk.

**** forrás

***** részletesebben.

Ritkán jönnek az új beszámolóim? Türelmetlenül olvasnál? Kövess Facebookon a - majdnem - napi frissekért!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!