Sub Rosa

Kíváncsi vagyok a véleményetekre – JÁTÉK KÖNYVEKÉRT

Egy hónap múlva* itt lesz Zseb második születésnapja, amit szeretnék veletek megünnepelni. A tavalyi – az első – túlságosan vegyesre sikeredett ahhoz, hogy feltöltődve átadjam magam a készülődésnek. Szerintem idén sem lesz – még – nagy valami a valóságban, de éppen emiatt arra gondoltam, hogy itt a blogon csinálok egy kis játékot, amivel közösen ünnepelhetünk.

JÁTÉKRA FEL!

 

Kedvenc időtöltéseimhez tartozik a kérdőívek, tesztek kitöltése.  Minden női magazinban fellelhetőt megcsinálok, s ha találok egyet is a blogokon, akkor ahhoz is tuti azonnal hozzálátok. Ezért is egy kérdőíves játékra invitállak benneteket. A nyereményen sokat törtem a fejem. Gondoltam arra, hogy valami kozmetikummal állok elő, vagy valami “hajbizgentyűvel”, de könyvmoly lévén** megmaradtam a könyveknél.

Gyerekkel mostanság nem nagyon járok könyvesboltba, mert az összes polcról sec-perc alatt lepakolna, így maradt a saját könyvlistám átnézése. Három könyvet választottam ki***, mert igazság szerint ez már a harmadik április 20-a lesz, ami meghatározó az életemben. Az első, amikor megszületett Zseb, volt a legeslegszebb nap az életemben.

Nézzük a nyereményeket:

ANITA DIAMANT: SZAJHÁK ÉS BOSZORKÁNYOK (Athenaeum, 2006)


IMG_1658

Anita Diamant kitűnő mesélő, regénye az 1800-as években játszódik New Englandben. Szereplői özvegyek, árvák, vénkisasszonyok, gazemberek, lotyók, felszabadított rabszolgák és „boszorkányok”. Diamant csaknem tíz évvel ezelőtt bukkant rá egy 19. század eleji leírásra, amelyben a massachusettsi partvidéken lévő elpusztult faluról olvasott, nagyszerű regényét e vékony könyvecske ihlette.
A Bostontól mindössze nyolcvan kilométernyire lévő szigorú vidéken különös és félresikerült alakok élnek. Kutyafalva lakosai között van férfiként öltözködő afrikai nő, ellentmondást nem tűrő madam, akinek unokája bordélyházban válik nagykorúvá, fölszabadított rabszolga, és független lélek.
Diamant kifinomult nyelvérzékkel és szenvedéllyel festi le alakjait ebben a megrázó és erőteljes regényben. 

GEORGETTE HEYER: FRANCIA NÉGYES (Gabo, 2007)

 IMG_1659

Igen furcsa hős: Freddy természetesen rendkívül gazdag és nagyon jóképű, de lagymatag, kicsit szerencsétlen – semmiben sem hasonlít igen férfias, fess, szép és élvhajhász unokatestvéréhez, Jackhez. Hősnő nehéz helyzetben: Az ifjú Kitty Charing hatalmas vagyon várományosa lobbanékony természetű, különc gyámjától. Az örökség átruházásának feltétele azonban az, hogy menjen feleségül a gazdag úr valamelyik unokaöccséhez. Áljegyesség: Amint Kitty megérkezik Londonba, megkezdődik a harc a kezéért. A semmirekellő alakoktól körülvett, vegyes érzelmekkel küszködő Kittynek merész cselfogásra van szüksége… Így kezdődik a Francia négyes, Georgette Heyer sok nagyszerű romantikus regénye közt az egyik legmulatságosabb és legélvezetesebb darab. Georgette Heyer több mint ötven regény szerzője, az egyik legismertebb és legjobb történelmi regényíró. Legendás volt alapos kutatásairól, történelmi pontosságáról, igen kifinomult cselekményszövéséről és jellemábrázolásáról.

LAUREN WEISBERGER: A FŐNÖKNŐM EGY BOSZORKÁNY (Gabo, 2005; megjelent még Az ördög Pradát visel címen)

 IMG_1657

„Ha kétségbe vagy esve, amiért a te főnököd a legelviselhetetlenebb a világon, olvasd el ezt a könyvet. Utána rózsaszínben látod majd a világot.”

Andrea Sachs friss diplomásként olyan állást kap, „amelyért lányok milliói az életüket is odaadnák”. A Runway divatlap főszerkesztője, Miranda Priestly asszisztensként egy számára teljesen új világban találja magát, ahol csakis Pradát, Versacét és Armanit hordanak, a nők elképesztően ápoltak és tűsarkakon tipegnek, a férfiak pedig izmosak és elbűvölők. De Miranda mindnyájunkat képes hisztérikus kisgyermekké változtatni. Andrea megpróbál alkalmazkodni és megfelelni. Zokszó nélkül és legjobb tudása szerint teljesíti Miranda minden óhaját: megszerzi a még meg sem jelent legújabb Harry Potter regényt, és külön géppel elküldi Párizsba, hogy Miranda lányai elsőként olvashassák, felkutatja a közelebbről meg nem nevezett régiségkereskedést Manhattanben, ahol Miranda látott egy jópofa tálalót, pontosan azon a hőmérsékleten tálalja Miranda ebédjét az irodában, ahogy megköveteli. Szinte éjjel-nappal csörög a telefonja, mert Mirandának minden percben újabb és újabb lehetetlen kívánsága akad. De Andrea mindent elvisel, mert egyetlen cél lebeg a szeme előtt: ha kibír egy évet Miranda mellett, az ő ajánlásával utána akármelyik szabadon választott hetilapnál vezető beosztásban dolgozhat. De egy idő után Andrea kezd rádöbbeni, hogy a munka, „amelyért lányok milliói az életüket is odaadnák”, őt akár meg is ölheti.

Lauren Weisberger 1999-ben végzett a Cornell Universityn. New Yorkban él, ez az első regénye, melyet 27 nyelvre fordítottak le.

Amennyiben eme könyvek felkeltették érdeklődéseteket, van kedvetek játszani és segítenétek a blog véleményezésével, TÖLTSÉTEK KI A KÖVETKEZŐ ŰRLAPOT:

A kérdőív megnyitásához, kattints a képre!

A kérdőív megnyitásához, kattints a képre!

Zseb születésnapjáig van időtök, utána sorsolom ki a könyveket. Természetesen választhattok, melyiket szeretnétek megnyerni. Annyiszor játszattok, ahány könyvet szeretnétek.

*pontosabban egy hónap + 2 nap, de türelmetlenségemben és nagy izgalmamban nem bírtam kivárni azt a két napot 🙂

**még ha nem hiszitek is, szoktam olvasni 

***jó állapotúak, de nem vadiújak.

Ritkán jönnek az új beszámolóim? Türelmetlenül olvasnál? Kövess Facebookon a - majdnem - napi frissekért!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!