Sub Rosa

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Kedvenc ínyencség – ahogy én készíte(né)m

 Laptop hiányában az elmúlt (pontosan 3) VKP-témát kihagytam, de a többiekét megtaláljátok a kezdeményezést elindító Pillecukor blogon (is).

A mostani témával nehéz helyzetben vagyok, mert sosem voltam konyhatündér. Nem azt jelenti, hogy a konyhát messziről kerülöm, de ha heti egyszer bejutok, akkor már örülök. Kezdetekben azt hittem: főzni könnyebb, mint sütni, de azután megkaptam: „inkább süss, mint főzz. A sütijeid legalább ehetőek (finomak).”

Általában karácsonykor készítek egy (legalább 3 fémdoboznyi) adag mézeskalácsot. A legelső próbálkozásomról itt olvashattok. De a legistenibb mézeskalács receptet itt találjátok (ez nem az enyém, de én is így készítem már azóta).

Tiramisù

A kedvenc édességem pedig az igazi olasz tiramisù. Életemben egyszer készítettem el egy születésnapra. Sajttortát is sütöttem mellé, de annak nem volt akkora sikere, mint a közkedvelt babapiskótás-kávés nyalánkságnak. Igazi sláger volt a családban! Ekkor éppen állapotos voltam Zsebbel, így a nyers tojást, amit a sütibe kellett volna keverni, nem mertem bevállalni. Ezért kerestem egy olyan receptet, amiben gőzölt tojást kell tenni.

Akkor féltem egyedül hozzálátni, ezért inkább bementem a nagyimhoz segítségért. Vicces, most két év után is emlékszem, hogyan gőzöltük az edény fölött a tojást, hogyan mártogattam bele a kávéba a piskótákat, hogyan öntöttem rájuk a mascarponés öntetet, de képtelen lennék leírni a pontos receptet. Mert én mindig receptből főzök-sütök, nem pedig kútfejből.

Ezért is, most álljon itt egy recept, leginkább magamnak. Ha újra hozzákezdenék, már nem zavarna a nyers tojás, sőt ez alapján csinálnám amaretto likőrrel, bár szimpla feketéből és nem tejeskávéból:

Hozzávalók:

  • 25 dkg mascarpone
  • 3 db tojás
  • 3 dkg porcukor
  • 34-36 db babapiskóta
  • 2 dl édes tejeskávé (akár instant kávéból)
  • kevés rum vagy amaretto likőr
  • holland kakaópor

Elkészítés:

  1. A mascarpone krémet tegyük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot és a tojások sárgáját. A fehérjéket robotgéppel verjük kemény habbá. Ezután keverjük össze (akár a robotgép alacsony fokozatán) a mascarponés tálban levőket. (Fordított sorrendben soha ne dolgozzunk ugyanazzal a keverővel – a sárgája és a mascarpone zsírtartalma miatt a fehérje nem verődne fel.) A fehérje habját laza mozdulatokkal keverjük hozzá a mascarponéhoz.

    2. Egy mélytányérba öntsük bele a tejeskávét, keverjük bele az alkoholt (ha a babapiskóta cukrozott, nem kell, hogy túl édes legyen a kávé). A babapiskótákat gyors mozdulattal (ne ázzanak el) forgassuk meg a folyadékban.

    3. Vegyünk elő egy szép, kb. 6 cm falmagasságú tálat. Tegyük a tálba szorosan egymás mellé a bemártott piskótákat. Ha beterítettük a tál alját, kenjük rá a krém felét, majd terítsük be újabb réteg kávéba áztatott babapiskótával. Most jöhet a krém másik fele. Nem kell simára alakítani a krém tetejét, nagyon jól néz ki, ha borzas.

    4. Végezetül szűrőn keresztül szórjunk rá egyenletes vastagságban a kakaóport.

    5. Egy éjszakára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy összeérjenek az ízek.

 A recept forrása: mindmegette.hu

 

Készítettetek már tiramisùt? Osszátok meg, milyen recept alapján?

 

A többiek kedvenc receptjeit is olvassátok el:

Ritkán jönnek az új beszámolóim? Türelmetlenül olvasnál? Kövess Facebookon a - majdnem - napi frissekért!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!