Sub Rosa

Környezetvédelem az otthonunkban – 3. rész

környezetvédelem

(Az előző részeket itt és itt olvashatjátok.)

Amíg bele nem kezdtem ebbe a cikk-sorozatba bele sem gondoltam, hogy amiket én elvből elutasítok, azok közül is több idetartozik:

Tilos a dohányzás!

Nem csak az egészségre  káros a cigarettázás, hanem a környezetre is az! Az állatok ugyanúgy lehetnek passzív dohányosok, mint az emberek. A dohányfüst elősegíti a globális klímaváltozást, illetve a talaj közelében ózont képez, amely kifejezetten káros! Emellett a dohánytermesztés is elveszi a helyet a természetes növény- és állatvilágtól. Az erdőtüzek nagy részét eldobott cigarettacsikk okozza. Sőt sorolhatnám napestig a negatív hatásait, amikről a Motiváció Blogon olvashattok.

Én nem dohányzom. A dohányos emberekkel sem az a bajom, hogy dohányoznak. Mindenki azt tesz a saját egészségével, testével, amit csak akar. Az sem érdekel, hogy mennyi pénzt füstölnek el. Viszont azt kevésbé nézem el nekik, hogy önzőségből, függőségből messziről tesznek másokra. Mert ha nem fújják rám a füstöt, akkor is hatással vannak az én, de legfőképp a fiam életére!

Az állatok védelme!

Számomra a környezetvédelem legfontosabb eleme, hogy védem az állatokat. A természetvédelem, a környezetvédelem és az állatvédelem fogalmak nem egyenlők, viszont nagyon is összefüggésben vannak egymással; hatékonyabbak, ha kölcsönösen kiegészítik egymást. Ezért is veszem ide azt is, hogy nem bántok akarattal semmilyen élőlényt sem! Mitöbb, ha tehetem, megmentem őket! Az adóm 1%-át is a Magyar Vadászgörényklubnak ajánlom fel, hogy még több rászorult, kidobott, beteg görényt istápolhassanak.

A bunda kizárólag az eredeti tulajdonosán szép!

A divatszakma egyáltalán nem foglalkozik az állatvédelemmel. A parfümök alkotóelemei között számos állati eredetűt találhatunk azért, hogy még illatosabbak, kívánatosabbak legyünk. Bevallom az én parfümjeim sem túlságosan állatbarátok, mert ámbrát tartalmaznak. Viszont 90%-ban a gyerek apja választ nekem, ő pedig csak az illatát figyeli, nem az összetevőket.

Ugyanezt tapasztalhatjuk a ruháknál is: a tervezők funkció nélkül díszítenek szőrmékkel, bundákat is inkább sznobságból, magamutogatásból hordanak az emberek, mint az eredeti rendeltetésük, a hő megtartása céljából. Állatok tucatjait ölik meg egy-egy ruha elkészítéséért. Csak gondoljunk arra, hogy egy rókabundához minimum 50 állat halála szükséges, míg több mint 150 csincsillát nyúznak meg egy kabátért. Az állatvédők rendszerint radikálisan lépnek fel a bundahordás ellen, én megmaradok a „tudatos vásárló” szintjén: nem veszek magamnak olyan ruhát, amiben állati szőrme található. Amióta kiderült, hogy a kínaiak előszeretettel használnak és adnak el valódi szőrmét műszőrme helyett, mert a számos és nagy tenyésztőfarmokról olcsóbb a beszállításuk, nem lehet rajtam olyan ruhát látni, ami egy kicsit is hasonlít a szőrös állatokhoz.

 

 

Elismerem, nagyon szépek a selyemdolgok. Minden nő selyemfehérneműről álmodozik, amivel meghódíthatja a férfiak szívét. Bevallom én is, mert a műselyemtől irtózom. Viszketek, a hideg ráz tőle. Viszont nem szeretem, hogy a kedvenc állataim bármely faját gubó formájában megölik. Gandhi nevéhez köthető az ahimsa-selyem, amit az állatok elpusztítása nélkül készítenek leginkább Indiában. Megvárják, míg kirágja magát a hernyó, és utána dolgozzák fel. Nem olyan egyszerű, illetve nem is lesz olyan jó minőségű, ám nem bántják az állatokat! Angolul tudók, itt részletesebben olvashatnak róla. Sajnos, fogalmam sincs, hol lehet kapni.

ahimsa_silk 

Amiről tényleg nehezen mondok le az a bőrből készült kabát, öv, táska, sőt még a cipő viselése. Általában műbőr dolgokat veszek, viszont ha meglátok egyszer-egyszer olyan bőr dolgot, ami nagyon megtetszik, nem tudom ott hagyni. Ilyen a táskám, a Mexx övem és a földig érő bőrkabátom (azért a kedvenc, rövid bőrdzsekim nem valódi volt!).

Folytatom!

Lesz még egy rész, amelyben az ételekről és a tisztítószerekről lesz szó.

 

Ritkán jönnek az új beszámolóim? Türelmetlenül olvasnál? Kövess Facebookon a - majdnem - napi frissekért!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!