Sub Rosa

[xmas TAG az 1-2. nap] avagy filmek és kívánságok a karácsonyra

A bloggerek világában nagy divat, hogy TAG-okat írnak és kihívásokban vesznek részt. Ha már most a gyönyörűséges névjegykártyámon* blogger szerepel titulusként, akkor illik nekem is részt vennem legalább az egyikben. Esetleg mindkettőben? Oké, most összekötöttem a kettőt, és jelentkeztem Suz’n kihívására az MBBK oldalán. Na de miről is van szó?

 

A Xmas Challenge az MBBK oldal meghirdetett karácsony váró játéka. Egy adventi naptár, amelynek az ablakai nem csokoládét rejtenek, hanem egy-egy szót, amelyről aznap írnunk ajánlatos – ha már jelentkeztünk, nem? 

Karácsonyi filmek, juhúúú mozizzunk!

Diótörő

ECB-B-renton-nutcracker-2-119

Nem telhet el úgy karácsony, hogy a tévében – de leginkább a Youtube-on – meg ne nézzek egy Diótörő feldolgozást. Általában a Szentpétervári Állami Balett előadását találom meg, aminek kifejezetten örülök. Mégiscsak az orosz balett az igazi!

Szerintem Hoffmann meséjének történetét mindenki ismeri. A karácsonyi partin a kislány Marika, Clara, vagy épp amilyen nyelven nézzük, kap egy Diótörő bábut, amely rögtön a szívéhez nő. Éjszaka felébredve megelevenedik a Diótörő, daliás herceggé változik, és ketten felveszik a harcot az Egérkirállyal.

Legyetek jók, ha tudtok

Leginkább a tévé tehet arról, hogy karácsonyi filmnek tekintem, mert mindig ilyenkor adják le. Én meg mindig megnézem. És sírok a végén. Nem is sírok! Zokogok! Gondolhatjátok: mindenki boldog, épp ajándékozás van, én meg kisírt szemekkel, hüppögve állok a karácsonyfa alatt… 🙂 

A film főszereplője Fülöp atya, valós személy. Az 1500-as években élt, és 1622-ben avatták szentté. Attribútumai a miseruha és a lángoló szív. Utcagyerekeket, utcalányokat és bűnözőket is szentségben részesített. Koporsóját a Chiesa Nouvában meg is néztük a gyerek apjával.

A történet pedig arról szól, hogy Fülöp atya magához veszi a tolvaj gyerek Cirifischiót és a már gyerekkorban prostitúcióra kényszerített Leonettát. A két fiatal szerelmes lesz egymásba, de az Ördögnek köszönhetően szerelmük nem teljesülhet be. Az ő történetükön keresztül ismerhetjük meg magát Néri Szent Fülöpöt.

Anna

Azaz az Anne sorozat. Igen, ennek a vetítését is mindig a téli szünetre időzítették egy időben. S ez az a sorozat, amikor az egész család ott ült a képernyő előtt, legyen az nő, vagy férfi. Lucy Maud Montgomery története mindenkit magával ragadott a családban.

Az árva Anne (e-vel írva!) Shirley a véletlen jószerencse folyamán Marilla és Matthew Cuthbert testvérpárhoz kerül és végre családra lel. 

Természetesen a kedvenc karakterem Gilbert Blythe volt, és sosem értettem, miért nem veszi észre Anne a fiú rajongását, és miért kellett annyit várnunk, hogy végre ő is viszonozni tudja az érzéseit. Érdekesség, hogy Zsebemet elsőként András Gilbertnek szerettem volna elnevezni. Higgyétek el, benne van a magyar utónevek listájában. 🙂 Sajnos viszont a Gilbertet alakító színész Jonathan Crombie idén tavasszal 48 éves korában elhunyt. Rá emlékezve, itt egy összevágás a filmekből:

Nézd meg a többiek kedvenc karácsonyi filmjeit is:

 

Karácsonyi kívánság?

Annyira megfogadtam, hogy most ebben az évben minden más lesz. Erre tessék, beléptünk a decemberben és újra jött az a katatón állapot, amikor legszívesebben csak lefeküdnék és átaludnám az egész hónapot. Ez van már 4 éve, a szexi voltál óta. Ott ülök terhesen mellette, és másnak írja haveri alapon.

Húzzak egy vonalat és ne is gondoljak rá! Hogyan tegyem, ha újra és újra ott a karácsonyi bulijuk, ami csak arról szól, ki tud többet inni és ki ér haza a legkésőbb. Vagy ha nem, akkor is ott az SMS a hölgyeknek, hogy leléptem, érezzétek jól magatokat. 

Így inkább menekülök, ő pedig küld. Ha nem vagyok itt, nem hisztizem. Jól érezheti végre valahára magát. Addig marad, amíg csak akar. Azzal beszélgethet, azt kísérhet haza, akivel és akit csak akar. Nem kell otthon szembenézni a zöld szörnnyé változott asszony indokolatlan, alaptalan haragjával. Hazudhat is, ha akar. És valahol megértem. Én is szerettem a volt kollégáimmal bulizni járni. De akkor is, újra és újra felteszem magamban a kérdést: miért tette akkor ezt velem? Miért nem tudja sosem, hol van a határ?

Karácsonyi kívánságlista? Csak egy van: végre átélni egy olyan decembert, amikor nincsenek félelmek, rettegések, fájdalmak. Boldog várakozás, szeretet…

A többiek – remélhetőleg boldogabb – kívánságlistája:

*kis idő és mutatom nektek, de addig is, itt van az új hátterem!

Ritkán jönnek az új beszámolóim? Türelmetlenül olvasnál? Kövess Facebookon a - majdnem - napi frissekért!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!