Sub Rosa

[xmas TAG 3. nap] Jézuska? Ne már!

12227176_1072820339408320_8678903679410270850_n

A Xmas Challenge az MBBK oldal meghirdetett karácsony váró játéka. Egy adventi naptár, amelynek az ablakai nem csokoládét rejtenek, hanem egy-egy szót, amelyről aznap írnunk ajánlatos – ha már jelentkeztünk, nem? 

Nálunk a karácsony inkább családi hagyomány, mint vallási ünnep. Persze, a nagyszüleim, sőt Zseb apai nagyszülői is mind-mind Jézus Krisztus születését ünneplik – angyalokkal, Kisjézussal, bárányokkal, Betlehemmel. Ezt a vonalat nagyon szeretnék (mamáék) továbbvinni Zseb életébe is. Talán még az apukája is, de mivel nekem nem több mint egy este, amelyet mi magunk töltünk meg áhítattal, szeretettel, talán még békességgel is, így Zsebnek sem akarom túlmisztifikálni. Legalábbis én nem. Valószínűleg a család, az óvoda majd megteszi.

Természetesen nekem is csengőszóra jött a Jézuska, a Mennyből az Angyalt énekeltük a fát körülállva, és mikor Dédim megérkezett, mindig Dicsértessékkel köszönt. Hittem benne. Hittem a Jézuskában, hittem abban, hogy az angyalok segítik az ajándékokat a fa alá. Sőt a Mikulásban is hittem, akit a rénszarvasok húznak. 

Nem emlékszem, mikor jött a NAGY FELISMERÉS. Iskolás voltam az biztos. Elszólták magukat, vagy úgy gondolták a szüleim, hogy már nagy vagyok. Pedig gondolhattam volna, mert ugyan a beöltözött Mikulásokat nem ismertem fel, de azért sejtettem, hogy kit rejt a fehér szakáll. S pont ez volt az első: nincs Télapó! Rákérdeztem a Jézuskára is. Na jó, nem kellett volna! 🙂 Sírva rohantam fel az emeletünkre, s vetettem magam a kanapéra. 

Úgy igazán nem a tudat zavart, hogy nem léteznek a “tündérek”. Ami igazán sokkolt az az volt, hogy a nagyszüleim (nem is a szüleim!) hazudtak nekem! A szüleim sosem állították olyan magabiztosan, sosem meséltek nekem a kis angyalkákról, sosem forgatták velem a képes Bibliát, de mama igen! Ő szent meggyőzéssel állította, hogy a Kisjézus száll le az égből, és tőle kapom az ajándékokat, mert jó kislány voltam.  Ezek után, hogyan bízhatok bennük? Most mi lesz? Mi is a teljes igazság?

Így utólag viccesen hangzik, de akkor nagyon nagy sokként éltem meg. 🙂 

Szóval emiatt nem nagyon akarom, hogy Zseb úgymond ennyire higgyen valamiben. Persze, ha neki Jézuska kell, hát legyen. Ha a Magyalkirály, akkor őt mesélem. De nem szeretnék semmit felruházni olyan dolgokkal, amikkel nem rendelkezik. Őszintén, egy kisded, hogyan cipelhet hatalmas dobozokat? A Mikulás hogyan tud egyszerre több helyen is lenni? Sőt egy helyen több is lenni belőle? Na ugye? 🙂

Persze azt megértem, hogy a gyerekeknek kell a mese, a varázslat, és ezt a szülők jó sokáig meg akarják őrizni. Azt is, hogy a hitünk mindennél erősebb, és ezt szeretnénk a gyerekeinknek is átadni. Azt se hiszem, hogy ettől a kis hazugságtól lelki törést szenvednének. Mégis úgy gondolom, hogy ha minél őszintébben, minél több rétegben meséljük már a kezdetektől a Karácsony mítoszát, akkor annál nyitottabb lesz a többi vallásra is. De az is lehet, hogy szimplán tévedek.

Ti mit mondtok a gyerekeiteknek? Meddig hittetek bennük? Egyáltalán számotokra mit jelent a karácsony?
Ha tetszett a bejegyzés, és szeretnétek a többi Xmas tagről is olvasni, iratkozzatok fel jobb oldalt a blogra, vagy kövessetek a Facebookon, esetleg a Twitteren!

Itt pedig tudományosabban állnak a kérdéshez:

Egészségtükör

Ritkán jönnek az új beszámolóim? Türelmetlenül olvasnál? Kövess Facebookon a - majdnem - napi frissekért!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Seafalcon says:

  http://www.szekelyistvan.hu/irasok/karacsony.htm

  Attól tartok, hogy kitörli a linket a blogmotor.
  Ha igen, akkor keress a neten erre:
  “AMIKOR A JÉZUSKA GYERTYAGYÚJTÁS ELŐTT JÖTT”

  Én ezt gondolom erről…

 2. Nem törölte ki. 🙂 Köszönöm, hogy megmutattad!
  Az az áhítat, az a várakozás, az ajándékok a fa alatt, az átadás nálunk is megvan. És ezt én sem szeretném elveszíteni. Csak nem körítek ennyire mítoszt hozzá. 🙂 De a dédik igen, és nem mondom nekik, hogy ne. 🙂

 3. Seafalcon says:

  Látod, ez a dédik és a nagyik dolga! Én már fenem a fogam, hogy Máté unokám értse is amit mondok! 😀

 4. Majd szombat után leírom, hogyan jött a nagyszülőkhöz a Jézuska. 😉 (a család szétszéledve a világon, s december 5-én kezdjük a karácsonyi ünneplést. 🙂 )

 5. Végül a Mikulás bácsi jött. Az ágyra dőlve, nyüssszögve várta, hogy elmenjen. Még az ajándékait sem nézte meg. Majd a videót megnézve közölte “Ózsi mikulás” volt. Azaz felismerte a nagyapját.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!