Sub Rosa

[xmas TAG 6-7. nap] 5 könyv nem(csak) karácsonyra + 1 fénykép egy korábbi karácsonyunkról

karácsonyi tag - MBBK

A Xmas Challenge az MBBK oldal meghirdetett karácsony váró játéka. Egy adventi naptár, amelynek az ablakai nem csokoládét rejtenek, hanem egy-egy szót, amelyről aznap írnunk ajánlatos – ha már jelentkeztünk, nem?

Karácsonyi könyveket kellene ajánlani. Őszinte leszek, egyetlen egyet ismerek: Dickenstől a Karácsonyi éneket, de azt sem olvastam, csak a filmfeldolgozását láttam. A kedvenc könyveimről úgyis sokszor olvashattok, ezért most inkább más oldalról közelítem meg a következő ajánlót. Olyan könyveket ajánlok, amik valami miatt rájuk gondolva a karácsonyi otthon gubbasztós olvasások jutnak az eszembe.

1. Terry Pratchett: Vadkanapó

vadkanapó

 Pratchett korongvilágába az év bármelyik szakaszában jó elrándulni. Ilyenkor különösképpen jó Télapó, izé Vadkanapó bőrébe bújt Halálon vigyorogni. Ho ho hó!

Vadkanlesés előestéje van. Csendes éj. Túl csendes.

Hol lehet Vadkanapó, a vidám, pufók, nagyszakállú öregúr? Miért mászik le a Halál a kéményeken, lelkesen próbálkozva a ho-ho-hóval? Az év legsötétebb éjszakája egyre sötétebbé válik…

Zsuzsának, a rendhagyó nevelőnőnek meg kell oldania a helyzetet hajnalhasadtáig, különben nem lesz reggel.

Soha többé…

A huszadik Korongvilág-regény a sötétség és a Halál nagyszabású fesztiválja (de vannak benne cuki vörösbegyek és flitterek is).

Ahogy a dal is mondja: jöjj el hozzánk, várunk(?) rád(?!)…

Moly

2. E. T. A. Hoffmann: Diótörő

diótörő

A minap írtam róla. Nem éppen gyerekmese, vagy éppen azért az… Hoffmann, mint egy nagyra nőtt gyermek, aki magát varázsolja el a történeteivel.

… a padozat alól borzalmas sziszegéssel hét egérfej bukkant fel, hét szikrázó koronával. Csakhamar előnyomult a hétfejű Egérkirály, akit háromszoros sivítással üdvözölt egész serege, s egyszerre indultak – kopp-kopp, trott-trott – a szekrény felé, ahol Marika állt.

A félelemtől úgy dobogott a szíve, hogy azt hitte, kiugrik, majd meg azt érezte, megdermed a vér az ereiben. Hátratántorodott, és ekkor – klirr-klirr-prr – a szekrény üvege szilánkokra tört.

Ugyanakkor éles fájdalmat érzett a karján, de a szíve meg is könnyebbedett. Nem hallotta a sivítást, fütyülést, minden elnémult, noha nem nézett oda, azt hitte: az egerek megrettentek az üvegcserepek csörrenésétől, és eliszkoltak.

De mi ez megint?

A szekrényben, Marika háta mögött különös mozgolódás támadt, hangocskák zajongtak: „Fölkelni! Fölkelni! Csatára, még az éjjel! Fölkelni! Csatára!”

Moly

Anne Rice: A hegedű

hegedű

Rice leginkább az Interjú a vámpírral című könyvével lett világhírű. Nem tudom, mennyivel jobb A hegedűtől, mert nekem inkább a film az, ami letette a vámpírtörténetek alapjait. Egyébként sincsenek vérszívók ebben a könyvben. Helyette egy szellem és egy rémidegesítő főszereplő. A zenék lefestése mégis olyan jól sikerültek, hogy itt a helye a karácsonyi, téli estés listámon.

“Mély és határtalan Triana gyásza. Megjelölte magának a halál, amely elragadta a férjét. Ma már csak az álmokban hallott zene maradt neki, ami átvigye az éjszakán. És egyszer csak belép ezekbe az álmokba Stefan, egy orosz nemes nyughatatlan, szenvedő szelleme. Stefan zenei lángesze először megigézi, azután annyira leigázza Trianát, hogy hagyja átcsábítani magát a kegyetlen múltba, ahol Stefan élte földi életét. Ebben a szellemvilágban egy szövetségesre talál Triana…
Kontinensek és korok között cikázó, szürreális, drámai és delejes történet a HEGEDŰ, három kárhozott lélek találkozásáról, akiket elválaszthatatlanul összeköt a zene, a szenvedély és az elragadtatás.”

Moly

4. Nora Roberts: Időtlen szerelem

időtlen szerelem

Totál romantikus ponyva. De ne mondjátok, hogy nem jó elveszni a romantikában a kandalló előtt, miközben forralt bort kortyolgatunk, s odakinn zuhog a hó! Főleg, ha szellemek is szerepelnek benne!

“Azt mindenki tudja, hogy Declan különös fiatalember. Legújabb döntése azonban minden várakozást felülmúl, sőt még maga sem érti, mi ösztönzi arra, hogy ügyvédi karrierjét feladva, Bostonból New Orleans közelébe tegye át a székhelyét. Megvásárol a lápvidék szélén egy közel száz éve üresen álló, romos udvarházat, s nekifog, hogy rendbe hozza. Ott akar élni, bár az a hír járja, hogy szállásán több kísértettel is osztoznia kell. Hamarosan látomásai támadnak, és egyre erősebben kezdi érezni egy hajdanvolt ember érzéseit. Ellenséges erők feszülnek egymásnak, céljaik is ellentétesek: megfutamítani Declant, illetve beavatni a száz év előtti tragédiába, melynek már csak ez az udvarház a szemtanúja.”

Moly

 

5. Ónody Helga: Ruhatár

ruhatár

A könyv, ami nem hiányozhatna egyetlen egy nő könyvtárából sem! A női elegancia alapjai.

“… amit tudni akarsz az eleganciáról, de sosem merted megkérdezni.”

És végül a fotó, amely Zseb első karácsonyán készült. Idén is ez a fa lesz feldíszítve:

DSCN2366

Ritkán jönnek az új beszámolóim? Türelmetlenül olvasnál? Kövess Facebookon a - majdnem - napi frissekért!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!