Sub Rosa

Pöttyösen szép az élet? Bárányhimlőjárvány a terhesség alatt

bárányhimlő

Fotó: hope and megan / Flickr

 

Az első gyereknél azt lehet mondani, hogy minden baj elkerül(het). A többinél pedig inkább azt, hogy a baj csőstül jön. Ilyenkor már nincs időnk lábat lógatva kizárólag otthon pihenni, ilyenkor nem mondhatjuk az idősebbeknek, hogy nem jársz közösségbe, nehogy hazahozz bármilyen szirszart is. Ilyenkor sokkal inkább kitesszük magunkat és a bébinket bárminemű veszélynek. Jelen esetben a bárányhimlőnek!

 

Egyszer kapjuk el?

A bárányhimlőt egy herpeszvírus terjeszti, a varicella zoster. Cseppfertőzéssel terjed, a légutakon és a kötőhártyán keresztül. Igencsak ragályos, nem kell ahhoz testi kontaktus, hogy megfertőződjünk, elég, ha ugyanazt a tárgyat fogjuk meg, sőt az is elég, ha jó negyed órát egy helyiségben tartózkodunk a beteggel. Ha már egyszer voltunk bárányhimlősök, akkor nagy eséllyel nem leszünk többet – hacsak nincs legyengülve az immunrendszerünk, vagy nem állunk kemoterápiás kezelés alatt. Régen, még a védő vakcina elterjedése előtt azt mondták, hogy jobb minél előbb túlesni rajta, hiszen felnőtt korban komolyabb szövődményekkel jár, ami halállal is végződhet. Most már ajánlott a védőoltás, hogy a kicsiket se tegyük ki semmiféle kockázatnak. Én még a régi felfogás szerint nevelkedtem, mégis abba a 10-15%-ba tartozom, akik nem kapták el. Pedig volt olyan, hogy szánt szándékkal befeküdtem bárányhimlős kisgyerekek ágyába.

Ezek után beoltattam magunkat?

Sajnos nem. Valahol nem éreztem szükségét, pedig már 9 hónapos kortól kaphatják meg a kicsik a 2 dózisú védőoltást. Először is, nem néztem utána, másodszor a fiam nem járt közösségbe, így nem gondoltam sürgősnek a dolgot. Amint közeledett az óvoda, kértem is neki egy receptet, de már nem váltottam ki az első, körülbelül 10.000 forintos vakcinát, mert állapotos lettem. A babatervezés elején, még a teherbeesést megelőző egy hónapban ajánlott beoltani az anyákat, hiszen a terhesség első szakaszában a varicella súlyos magzatkárosodást okozhat. Mivel mi a másodikat nem tudatosan terveztük, így ilyen gondolat fel sem merült bennük. Sőt! Mivel a vakcinával élő (igaz, legyengített) vírust visznek be a szervezetbe, ezért azt tanácsolták, hogy már a fiamat se oltassam be, míg meg nem lesz a baba, mert még így is elkaphatom.

Egy hónap az óvodában és már felütötte a fejét!

Bevallom őszintén, reménykedtem abban, hogy sikerül megúsznunk március végéig teljes egészében a bárányhimlőt. Mekkora esélye van annak, hogy már az első időben megjelenik a csoportban? Na jó, sok… Főleg, mert az óvodákban ősszel ez a leggyakoribb megbetegedés. Vasárnap kaptuk is az e-mailt, hogy bárányhimlő ütötte fel a fejét a csoportunkban.

Azon nyomban jeleztem, hogy a gyerek nem megy óvodába.

Elég nagy esélye van arra, hogy elkapta a fiam is, hiszen hosszabb lappangási ideje van a betegségnek, és már a hólyagok megjelenése előtt 1-3 nappal fertőz. Vasárnap kaptuk az üzenetet, a fiam csütörtök déltől itthon volt. Nem tudom, mikor jelentkezhettek a kisbetegen a kiütések, de ha mondjuk szombat este (vegyük azt, hogy rögtön írtak az óvónőknek) és számoljunk 3 nappal a fertőző időszakot, akkor szerda és csütörtök délelőtt simán összeszedhette Zsebem a vírust. Hiszen „10 emberből 9 elkapja, ha fertőzött személlyel kerül kapcsolatba”.* Nincs mit tenni, most 10-21 napig várakozó állásban leledzünk: jönnek-e a pöttyök, vagy sem?

Orvosokkal konzultálni, volt az első gondolatom.

Ahogy írtam feljebb, a bárányhimlő elkerülte az életem. Laikusként csak annyit tudtam én magam is, hogy felnőtt fejjel is elkapható, ráadásul óvakodjunk terhesség alatt, mert akkor súlyos következményei lehetnek. Pont. Ezért, amikor olvastam a levelet, rögtön kattogni kezdett az agytekervényem, hogy ilyenkor azon kívül, hogy nem viszem a gyereket óvodába, mi a teendőm. Várandós vagyok, most leginkább a nőgyógyászom felelős értem, azért is járok magánpraxisra, hogy ha hasonló gondom akad, legyen valaki, akiben bízhatok. Meg is nyugtatott, hogy a 15-16. héten én már túl vagyok azon az időn, hogy aggódjak a magzati szövődmény miatt. Maximum a saját egészségemre, teszem hozzá, mert a vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a tüdőt érintő szövődmények tízszer gyakoribbak állapotosaknál. Emellett azért figyelmeztetett, hogy ha megyek hozzá terhesgondozásra, akkor kérjek elsőnek időpontot, mert ha én is elkaptam, nem kellene még a többi korai időszakban lévő kismamát veszélyeztetni. Megértettem a kérését, így is kértem időpontot, de azért hálát adok az égnek, hogy amikor legközelebb megyek hozzá, akkor legfeljebb a lappangási idő kellős közepén járok, nem pedig a végén.

Óvodai kötelezettségek is vannak…

A mi intézményünkben egy szülő összesen három napot igazolhat. Nem egyszerre, nem egy hónapban, hanem egyetlen egy évben!!! Az óvónőnk egyetértett azzal a döntésemmel, hogy most kerüljük el az óvodát, de mindenképp beszéljek az igazgatónővel. Szerencsére, egy nagyon kedves, megértő hölgyről van szó, aki szintén jogosnak tartja az elhatározásom, mégis az ő keze kötve van: orvosi papír kell a gyerek hiányzásáról. Első gondolata az volt, hogy kérjek a gyerekorvostól. Igen ám, de Zseb fiamon jelen pillanatban nem mutatható ki a fertőzés, így felmentést sem fogunk kapni.

A megoldás: a háziorvos!

Végül a háziorvosommal diskuráltam, akitől kaptam is egy igazolást, miszerint a veszélyeztetett terhességű, még a varicella zosterre szeronegatív anyára való tekintettel a gyermek felmentést kap az óvodai megjelenés alól.

Így most ismét kettesben, azaz hármasban töltjük itthon a napjainkat egy-két hétig.

 

*A bárányhimlőről részletesen itt olvashattok: bárányhimlő.hu

Itt pedig a tévhiteket emelik ki a betegségről: Babanet

Ritkán jönnek az új beszámolóim? Türelmetlenül olvasnál? Kövess Facebookon a - majdnem - napi frissekért!

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!