Sub Rosa

[Vigyázz! Kész! Posztolj!] Nekem aztán mondhatod, hogy Z generáció…

VKP-új-hivatalos-kép

Amennyiben nem tudod, mi az a VKP, most figyelj! A Pillecukor blog szerzője kitalált egy bloggereket összegyűjtő és “megmozgató” kezdeményezést. A kihívás lényege, hogy kéthetente egy előre megadott – a megjelenésig titkosított – témában írjanak a résztvevők, amelyeket alul a békára kattintva találsz meg. Ha felkeltettük az érdeklődésed, olvasd el a részletes szabályok leírását! E hónap VKP-témáját Ági, a Csak csináld! bloggere adta.


génération Y

Fotó: Patrick Marloné

Nekem, mint Y generációs emberkének, a Z teljes egészében kiesett. Én rögtön az alfa egyedekre kezdtem el összpontosítani, ha már a fiam 2013-ban született. Először azt hittem, hogy majd jól megfigyelem a 6 évvel fiatalabb unokaöcsém, ő már biztosan generációt ugrott hozzám képest, de egy cikk szerint még javában ugyanoda tartozik, ahová én is. Ha elmentem volna most a Digital Divas, akarom mondani Cosmo Blogger Dayre, akkor lenne valami fogalmam a most 20-as évekbeli fiatalokról, hiszen ott téma is volt, de így sajnos, dunsztom sincs, kik is ők valójában. Egy-két fiatal ismerős életsorsát követtem, de egyik sem olyan, amire azt mondanám, hogy példamutató. Léhűtő népség, gondolhatnám, viszont nincsennek hasonlítási alapjaim, ezért inkább pár emberből nem vonnék le messzemenő következtetéseket egy teljes társadalmi csoporttal kapcsolatban. Sőt, ahogy utána olvastam, nagyon is figyelemre méltóak ezek a fiatalok.

Buzzword Bingo: Generation Z =  The cohort of people born after the Millennial Generation

Fotó: Ron Maden

Lehet, hogy gyorsak, pörögnek, nincs idejük semmire sem (mintha nekünk Y-osoknak lenne), de nagyra törők, nem hagyják eltiporni magukat, váltanak, ha úgy érzik, itt van az ideje. Nem félnek, merészek! Digitális világban élnek, nekik nem újdonság az Insta, a Facebook, a Google+, de még olyanokat is természetességgel kezelnek, mint a Snapchat. Bevallom őszintén, el sem tudom képzelni az utóbbi használatát.

Generation Y

Fotó: Dale Chumbley

Engem inkább az a kérdés foglalkoztat, hogy a mi gyermekeink, az alfa generáció, mennyiben lesznek hasonlóak hozzájuk? Ugyanaz az elszigetelés fogja őket körül venni? Ugyanúgy gondjaik lesznek a személyes kommunikációval, és inkább chaten beszélgetnek, SMS-ben szakítanak, vagy csak szimplán egy videóüzenetben mondják el az érzéseiket, ahelyett, hogy szembe néznének másokkal? Meddig mehet el ez az izolálás? Mennyire lesznek a mi nyugati fiaink is olyanok, mint mondjuk ahogy a japánokat képzelem a sztereotípiák ismeretében?

Majd az idő választ ad, addig meg törekedjünk arra, hogy a teljesség igénye nélkül “tökéletes” anyák legyünk a gyerekeinknek, és belőlük is a lehető legjobb, érzelmeit kifejező felnőtt váljon!

 

A többiek okosságait itt olvashatjátok:

Ritkán jönnek az új beszámolóim? Türelmetlenül olvasnál? Kövess Facebookon a - majdnem - napi frissekért!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Deák-Ember Ágnes says:

    Elgondolkodtató.. Köszi, hogy megírtad! 😉


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!