Sub Rosa

Vegyél kastélyt és segíts a beteg gyermekek gyógyulásában!

A legszörnyűbb egy édesanyának, ha a gyermekét szenvedni látja – ahogy nyöszörög, sír a fájdalomtól, ahogy összegörnyedve próbálja enyhíteni a rettentő hasi görcsöket. Egyetlen egy személy van, akitől ilyenkor reményt, segítséget, gyógyulást remél: a mellette féltőn remegő anya! Ekkor nincs megállás: irány a kórház, ahol biztosan véget vetnek a végtelennek tűnő szenvedésnek! Ha tudnak, ha jól… Tovább »

Pöttyösen szép az élet? Bárányhimlőjárvány a terhesség alatt

bárányhimlő   Az első gyereknél azt lehet mondani, hogy minden baj elkerül(het). A többinél pedig inkább azt, hogy a baj csőstül jön. Ilyenkor már nincs időnk lábat lógatva kizárólag otthon pihenni, ilyenkor nem mondhatjuk az idősebbeknek, hogy nem jársz közösségbe, nehogy hazahozz bármilyen szirszart is. Ilyenkor sokkal inkább kitesszük magunkat és a bébinket bárminemű veszélynek. Jelen… Tovább »

„Így sem tömtünk még!” – édességgel a fogorvosnál

  Egyik nap, játék során észrevettem Zseb fogán egy fekete foltot. Először azt gondoltam, hogy titokban filctollat rágcsált, ami megfogta neki. Nem foglalkoztam akkor vele, viszont napokkal később is ott virított, amitől már tudtam hogy szembe kell néznem azzal a ténnyel, hogy a majd’ 3 éves fiam foga(i) szuvasodik(nak). Rossz anya lennék? Első kérdésként az merült fel,… Tovább »

3 zavarba ejtő eset férfiak előtt

A szem 8 éves korig gyógyítható.   Legalábbis, ha valaki tompa látó. Kiderült, hogy a jobb szemem (azért vicces, hogy a jobb a rosszabb) látását azért nem lehet visszahozni, mert az agyam már kiiktatta, és csak a bal szememen keresztül látottakat dolgozza fel. Ha a jobbat is fel kellene neki, akkor a két képet képtelen… Tovább »

Autóba ülsz? Vigyél magaddal casht! – avagy, ha belénk hajtottál azonnal fizess!

  40 fokos kánikulát ígértek szombatra az időjósok. Vigyázzunk testi épségünkre, mert a meleg kikészít – hangoztatják ilyenkor, de eddig nem értettem, miért. Most háromszorosan is rájöhettem. Anyósomékhoz mentünk születésnapot ünnepelni. Fürdőruha, strandlabda, egy izgatott gyerek. Zseb folyamatosan kiabált, s nem tudtuk elképzelni, hogy énekel, vagy éppen baja van. A rádióban híreket mondtak. Felhangosítottam, mert… Tovább »

Méltóság az orvosnál? Felejtős!

12 éve van jogosítványom. Novemberben fog lejárni. Előre félek a meghosszabbíttatásától, mert akaratlanul is eszembe juttat egy megaláztatást.   Csütörtöki nap volt. A Nógrád megyei kórház várótermében pislákoló fénycsövek még kellemetlenebbé tették a kopott, régi padokon való ücsörgést. Leginkább középkorú, idős betegek várakoztak arra, hogy az akkori osztályvezetőhöz egy szakvéleményért bejuthassanak. Épp akkor kezdtem az egyetemet,… Tovább »

 Bódultságban szép az élet – Uszodaszemölcs levétel a Heim Pálban

Márciusban a Heim Pálban megállapították, hogy uszodaszemölcsei vannak Zsebnek, amiket bódításban fognak lekanalazni neki. Március 17-re kaptunk időpontot, viszont csak most kedden sikerült valóban el is jutni a beavatkozásra. Először Zseb lázasodott be, utána a doktornő, legvégül pedig az aneszteziológus ment el valamilyen konferenciára. Bódítás előtt ugyanúgy nem ehetnek-ihatnak a gyerekek, mint a rendes altatás… Tovább »

Futószalagos gyerekek – a Heim Pál bőrgyógyászatán

Biztos megosztó lesz a mostani poszt, és csak az fog érződni belőle, hogy alapjáratban idegenkedek a magyar egészségügytől… Tavaly (pontosan egy éve) már jártunk Zsebbel a budapesti Heim Pál kórház bőrgyógyászatán, ahol megállapították, hogy atópiás dermatitise van. Szóval semmi sem ért váratlanul a pénteki napon, mindennek ellenére ismételten bosszankodtam rajta. Szemölcsök jöttek ki a nyakán… Tovább »

Murphy…

“Ami elromolhat, az el is romlik.”   A januári stresszhelyzet túlélését egy kellemes meghűléssel ünnepeltem. Ritkán lázasodom be, de kivételes helyzetben a testhőm most megközelítette, ha nem elérte a 38 fokot. Pontosan nem tudom megmondani, mert lázmérőm nem volt. Azaz volt, csak hát nem működött. Egyik sem… Tényleg ritkán szoktam lázas lenni, ha náthás vagyok,… Tovább »

Késésben

Úgy gondoltam, ismernek. Különösképpen azok, akik közel állnak hozzám. Mégis az elmúlt napok eseményei az ellenkezőjét bizonyították. Sosem szerettem, ha kételyek között hagynak, a gyerek apja pedig rendszerint bizonytalanságban tart. Emellett, ha éppen a világ legpocsékabb teremtésének érzem magam, a családom sem megnyugtat, hanem segítőszándék címszóval még inkább a szemembe mondja, hogy valóban nem érek… Tovább »

Internetfüggőség

Sziasztok!  Viv vagyok és Netfüggő! Ha nem is mondanám rá, hogy szenvedélybeteg vagyok, de abban én magam sem kételkedem, hogy jó régen átestem már a ló túloldalára. Mert nem normális dolog, hogy felkelés után az első dolgaim között szerepel a laptopom bekapcsolása, és az este utolsók között pedig a kikapcsolása. És még csodálkozom, hogy gyorsan… Tovább »

Gyógyszer kérdés

Hetek óta beteg vagyok. Jobban mondva holnap lesz két hete, hogy belázasodtam. Azóta javul az állapotom, de a mai napig folyik az orrom, tüsszögök és néha köhincsélek egy keveset. Mint most is. Szoptatok, ezért nagyon meg kell válogatnom, hogy mit vehetek be és mit nem. Algoflexet ajánlotta mindig is a szoptatási tanácsadóm, mert az ibuprophen tartalmú,… Tovább »

Az evőpálcika esete

Kissé bizarr, talán még gyomorforgató bejegyzés következik. A tegnapi sokkoló (a ház eladási mizéria miatt mindenki mindenkivel összeveszett/veszekedett) napot shusival vezettük le. Zsebnek a nagyi sütött külön halat, így a fílingje neki is megvolt. Persze, ha már azt látta, hogy mi a szülei pálcikával eszünk, neki is azzal kell. El is szedte az enyémet, míg… Tovább »

Önállóan jár! (plusz kis ekcémás téma)

Már Firenze előtt megmutatta, hogy képes 4-5 lépést, ha nem többet önállóan is megtenni. Olaszországban is szórakozott azzal, hogy két betongolyó között kalimpálva ingázott. A születésnapja óta pedig meg sem áll. Néha fenékre ül, néha megkapaszkodik, néha mászva folytatja, de most már, ahol csak tud, neki indul – a nagyvilágnak. Egyre ügyesebb 🙂 Videó még… Tovább »

Már 10 hónap is eltelt

2 hónap és egy éves… Ez onnan jött, hogy az áprilisi csoportunk egyik tagja tegnapelőtt töltötte be a 11. hónapot (előbb született a kiírtnál), és ők már a “célegyenesben”. Utolsó hófordulójuk van, mert utána már inkább az éveket számoljuk, nem? Majd kiderül… súly: valahol a 9 kiló felett [update: 9830 gramm, 4 nappal később] méret:… Tovább »

Betegek vagyunk

Az egész úgy kezdődött, hogy karácsonyi szünetre a gyermekem apja náthásan érkezett. Mire elmúlt neki, benyalt valamit apum, így az elmúlt hétvégét a szobájában töltötte, ki sem jőve, ha mégis, akkor szájmaszkot viselt.Most Zsebbel mi lettünk kiütve. Tegnapelőtt kezdett köhögni, most éjszakára csúcsosodott ki, ezért úgy voltam vele, hogy ma elviszem a dokinőhöz.Mivel eddig mindig… Tovább »

Mikológusnál

Csúf téma, vigyázzatok! Szóval… Még gimi vége felé, vagy egy kicsit később a jobb nagylábujjamon a köröm elváltozott. Megkeményedett a vége, felfelé kezdett el nőni, olyan törmelékessé vált. Tudtam, hogy az egész egy cipő miatt van, de sosem tudtam meggyógyítani. Elmentem vele bőrgyógyászhoz. Egy 70 év körüli, SZTK keretes, legalább 9 dioptriás szemüveget viselő nő… Tovább »

Mama, úgy fáj!

Pár nap, és betölti a 8. hónapját is. Eddig megúsztuk betegségek, rossz közérzet nélkül – a “kólika” volt az egyetlen, ami sírást okozott.* A “kismama ismerőseim” közül rengetegen jelezték már, hogy nyűgös a gyerek, mert fogzik. Nálunk eddig csak abból állt, hogy 3 hónapos kora óta nyáladzik és mindent a szájába töm. A múlt héten… Tovább »

A lépcső és a kanapé…

Nem volt elég a szombati – szerencsés kimenetelű – ütközés, vasárnap rátettem még egy lapáttal az egész hétvégémre, sőt a hetemre is! Most tartották meg a Street Food Showt a Hold utcai piacon, odakészültünk ebédelni. Mr. Férfi már előrevitte Zsebet az autóhoz, én még visszaszaladtam a táskámért a szobába. Közben a telefonjaimat (kettő is van… Tovább »

2 hónapos a drága – azaz a „várva várt” fülvizsgálat (2. rész)

Ugyanilyen géppel vizsgálták Zsebit is. Szóval korán érkeztünk. 4-en voltunk, apum a sofőr, Mr. Férfi az erő, Zsebi a vizsgált alany és én a tejcsárda. Apum kísért el a recepcióra, Mr. Férfi Zsebit már rögvest a fül-orr-gége kiírású tábla felé tolta. A bejelentkezésnél egy 7 hónapos kisfiút toltak előttünk*, őt is az audiológiára hozták. Később… Tovább »

Egészséges?!

Ha megszületik egy kisbaba, a gratulálók első kérdései:: “Egészséges?” és a “Hogy vagytok?”  Nem tudom, ti hogy voltatok vele, de én gyűlöltem ezekre válaszolni. Senkit nem érdekelt valójában, hogy a császár után hogy is vagyok. Senki nem akarta a panaszkodásaimat hallgatni, hiszen mindenki tisztában volt azzal, hogy egy hasi műtét után fáj az ember lányának… Tovább »

Inkontinencia

„A várandós nők és kismamák közel 72 százalékát érinti az inkontinencia, azaz az akarattól független vizeletvesztés.” Vital.hu Úgy látszik, elért engem is. Igaz, az ok nem éppen a terhesség, hanem a nátha, de tegnap este elég kellemetlen helyzetbe kerültem emiatt. 9 nappal a szülés előtt megfáztam. Apum volt az okozója, mert sikeresen összeszedett valahol egy… Tovább »

Egyre nehezebb…

10 nap. Egyre türelmetlenebb vagyok, tegnap már azt hittem, hogy 9 nap van már csak hátra. Úgy kérdeztek vissza, hogy nem 23-ára van megbeszélve a császár. De-de! És az még 10 nap. Amire még a nődoki is pontosan emlékezett, mert amikor a koleszterin miatt felhívtam, olyan édesen kérdezte: akkor 23-a császár, igaz? Igaz! Ha kibírom… Tovább »

Savtúltengés

Soha nem volt számomra ismeretlen a 3. trimeszterre jellemző „felmegy a sav” effektus. Akárhová indultam hosszabb útra, egy doboz Nolpaza savlekötő gyógyszer. Emlékszem, amikor Mr. Férfivel összejöttünk, és elkezdtünk utazgatni, akkor még ismeretlen volt számomra ez a gyógyszer. Első hosszabb utunkat meg is keserítette a gyomrom. Dublinban voltunk, és általában egy kiadós angol reggeli után… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!