Sub Rosa

Egy szoptatás vége

  Terhesen paramami voltam, de volt egy dolog, ami miatt sosem aggódtam: a szoptatás. Hiszen előtte semmit sem tudtam róla igazán, például milyen érzés az egész, mitől indul be a tej, mire kell odafigyelni. Meg a többi apróságról, amiről jó, ha tud egy anya, és nem a tévéből, újságból szerzi be a tudását. Viszont ebben a… Tovább »

Van egy három évesem!

Ahogy mostanság vissza-visszaolvasom a 3-4 évvel ezelőtti posztjaimat, rájöttem, nem is volt olyan rossz, hogy havonta írtam számadásokat Zsebről. Most értettem meg, hogy kelleni fognak még azok!  Idén mindez nagyon szépen kimaradt, mert ugyan az éves védőnői státuszvizsgálatra időben, május másodikán vittem el, az orvos viszont ennél jóval később 39 hónaposan látta.  Súlya: születésnapjakor 14 kg volt, de… Tovább »

Gyerekszáj 5 – Strandon

Szeretünk strandra járni. Zsebet már 3 hónapos korától hordtuk babaúszásra. Igaz, hogy utána az uszodaszemölcsök miatt abbahagytuk, viszont a víz szeretete megmaradt nála. Kivéve a merülés. Az lehet, hogy drasztikusabb volt a pici lelkének, mint azt anyu gondolta volna.  Ennek ellenére keveset járunk. Uditnál van kerti, felfújható medencéje, de ott alig vagyunk. Jó lenne elhozni,… Tovább »

Személyes és részletes(!) beszámoló a szobatisztaságról

A szobatisztaság ugyanúgy megosztja a szülőket, mint bármely más gyerekfejlődési kérdés. Vannak anyukák, akik az első perctől kezdve EC-znek. EC (Elimination Communication ): ürítési kommunikáció. Lényege, hogy a kezdeti megfigyelések alapján a megfelelő időben, arckifejezéskor, viselkedéskor ültetik bilire a csecsemőt, pár hónapos babát. A kicsik megtanulják, hogy edénybe kell pisilni, kakilni, így sokkal előbb válnak teljesen… Tovább »

Gyerekszáj 4 – válogatás

Egy háromévesnél már nem olyan könnyű megjegyezni a vicces beszólásokat, mert minden napra jut legalább egy pár. De tényleg!  Igazi rafinált fiam van. Már a szeme állásából lehet sejteni, mit sejteni, tudni, hogy készül valamire. Ilyenkor általában nem én voltam. A szörny volt! lesz a vége. * Autózott az asztalon. Szereti egymásnak ütköztetni a matchboxokat, amik ilyenkor bunyóznak…. Tovább »

Hol van a gyerekem???

Zseb lassan három éves lesz, és még mindig nagy cicista. Szeptemberben kezdődik az ovi, sőt mitöbb, június közepén egy teljes hétre a nagyszülőkre lesz bízva, mert mi, a szülei, Franciaországba utazunk – kettesben.♥ Szóval lassan itt lenne az ideje, hogy leszoktassam a szopizásról. Nekem is nehéz, de a fiamnak piszkosul. Lehet, hogy a leszoktatás tudata, lehet, hogy… Tovább »

[xmas TAG] az elmaradt napok

A Xmas Challenge az MBBK oldal meghirdetett karácsony váró játéka. Egy adventi naptár, amelynek az ablakai nem csokoládét rejtenek, hanem egy-egy szót, amelyről aznap írnunk ajánlatos – ha már jelentkeztünk, nem? A karácsony már két napja véget ért, de Zseb adventi naptárja még csokikat rejt magában. Ugyanúgy, ahogy én is lemaradtam jócskán a Xmas Challenge… Tovább »

Ha ilyen egyszerű lenne – gyerekszáj

Kezdetektől felmerült bennem, hogy a gyerekemet hogyan fogja érinteni úgymond a mozgássérültségem, az állapotom. Leginkább attól tartok, hogy emiatt mit fog kapni mondjuk az óvodában, vagy alsó tagozatban. Tudom, hogy értelmes, azt is tudom, hogy könnyedén fogja kezelni az ilyen helyzeteket. Na meg, neki már ez a természetes. A mami ilyen és kész.  Emiatt nem… Tovább »

Bocsánat, anya, bocsánat! – a szavak erejéről

A szavaknak hihetetlen nagy erejük van. Gondolkodás nélkül, érzelmektől vezérelve kimondunk olyan dolgokat, amikkel nem is sejtjük, mennyire megsebezzük a másikat. Nekünk semmiség, neki mégis a világot jelenti. Azt a világot, amit mi építettünk fel a számára. Hiszen a szülő az, aki megalkotja a körülötte lévő dolgok menetét, a szeretetet, a kötődést, a bizalmat, de… Tovább »

Gyerekszáj 3 – amikor anya az, aki nem érti

– Csíkusz. – Mi csíkos? – Nem csíkusz. – Akkor nem csíkos? – tovább értetlenkedek. – Csíkusz! – ismétli, mintha egy hülye gyereknek magyarázna, majd a kezembe nyom egy papírlapot, amin három fura vonal van. Azaz… – Ja, cirkusz! – esik le végül nekem is. – Igen csíkusz! – nevet fel, és a nyakamba veti… Tovább »

Amikor úgy érzem: nem bírok már egyedül vele

Tegnap azt írtam egy kommentben, hogy a tökéletesség alá nem adom, és ha tévedek, hibázok is, Zsebnek tökéletes vagyok. Nem is olyan biztos… Nem tudom, hogy más két és fél éves gyerekek milyenek, azt sem, hogy mások milyen módszerrel vészelik át a dackorszakot, a hisztit. Nekem egyre nehezebben megy. Nagyon próbálom az EMK használatát, azaz… Tovább »

Két és fél éves lurkó – VIDEÓ

Zseb éppen ma 30 hónapos, azaz két és fél éves lett. Azaz csak lesz este, de ugye megengeditek nekem, hogy már most felköszöntsem a következő videóval (még mindig csak ismerkedem a Movie Makerrel, szóval nézzétek el a kezdetlegességét):   Tegnap olvastam, miket kellene tudnia egy 30 hónapos gyereknek. Megrémültem tőle, mert Zseb nem éppen úgy… Tovább »

A szívem szakadt

Kezdetben semmit sem tudtam a gyerekekről. Nem értettem a nyelvükön, nem tudtam velük játszani, a korlátaimnak köszönhetően vigyázni sem rájuk. Féltem, hogy leejtem őket, féltem, hogy egy rossz mozdulattal kárt teszek bennük. Mindez felmerült bennem a terhességem során is. Fló később meg is kérdezte, hogyan boldogultam, hogyan léptem át ezeket az akadályokat? Az elején örömmel… Tovább »

Duzzogás

A kölyök eléggé agresszív lesz, ha fárad. Valahol örülök is neki, meg nem is. Nem akartam anyámasszony katonáját, örülök, hogy kinyilvánítja az akaratát, még annak is, hogy ki is áll a vágyai mellett; viszont aggódva figyelem, ahogy harap, üt, vagy éppenséggel dobál.  Nem vagyok híve a büntetésnek, de úgy gondolom, a tetteinknek kell valamilyen következményt… Tovább »

Hazamenni!

Történt már olyan veletek, hogy elindultatok a játszótérre, s végül otthon kötöttetek ki helyette? Velünk most megtörtént. Az utolsó jó időt kihasználva el szerettem volna menni egy különleges kávézóba (katt a linkre, ha érdekel, miért is az), de nálunk az elindulás azért nem zajlik olyan könnyen. Hol nem akart menni, hol durva autókat akart nézni,… Tovább »

Tejberizs

Zseb amilyen mindenevő volt, olyan válogatós lett. Leginkább az általam készített ételekre mondja, hogy nem, köszönöm. Meg sem kóstolja. Hol az a baja, hogy meleg, hol az, hogy hideg. A legrosszabb, amit megkaptam, hogy büdös. Nem, nem volt az! Ilyenkor jön a mindig bevált recept: a bolti tejberizs.  Fló viszont azt tanácsolta, hogy csináljak török tejberizst. Végül nem… Tovább »

Gyerekszáj – 2. rész

A mostani poszt nem lesz valami érdekfeszítő. Sőt, aki követ a Facebookon, már olvashatta is külön-külön. Mégis, rájöttem, a közösségi oldalon nem maradnak meg a bejegyzések hosszú távon. Ezért most csokorba szedem, miket mond mostanság Zseb.   Néha felcseréli a másalhangzókat: picő lett a cipőből. * Éppen szopizott (még mindig): – Finom cicitej. * A cicakaka szótól hülyét… Tovább »

Gyerekszáj – 1. rész

-Az, mi az? – mutat rá a Lego-katalógusban a fentebbi képre. – Traktor. – Légyszi, traktor. – De hát az csak egy kép! – Légyszi, traktor! – Manócska, az kellene neked? – Kell – és mosolyog, mert azt hiszi, megkapja. – Azt nem lehet, az csak egy illusztráció. – Légyszi, anyaaa. Légyszi, traktor. – Az nem… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!