Sub Rosa

Babonás január elseje – 5 dologgal telt a nap

Mindig is babonás voltam, de nem túlzóan. Ha átmegy egy fekete macska az autóm előtt, és nem jön utánam senki, hátratolatok. Nem ölök pókot, mert azzal papám halálát kötöm össze. Ha vissza kell lépnem valamiért, leülök és elszámolok 10-ig. A január elsejét pedig próbálom úgy alakítani, ahogy a következő 12 hónapot szeretném. Tudjátok, amilyen az… Tovább »

Amilyen az első napod, olyan az éved

Újévi babona: amit az év első napján teszel, azt teszed majd egész évben.    Rengeteg mindent szeretnék csinálni ebben az évben, ezért eldöntöttem, hogy ami fontos számomra, arra január elsején (pénteken) szánok is pár percet. Újévi fogadalmat nem tettem, mert igazán csak egyetlen egyet szeretnék kérni az élettől: legyünk mindannyian boldogok! (És ebbe beletartozik az is, hogy… Tovább »

Tejberizs

Zseb amilyen mindenevő volt, olyan válogatós lett. Leginkább az általam készített ételekre mondja, hogy nem, köszönöm. Meg sem kóstolja. Hol az a baja, hogy meleg, hol az, hogy hideg. A legrosszabb, amit megkaptam, hogy büdös. Nem, nem volt az! Ilyenkor jön a mindig bevált recept: a bolti tejberizs.  Fló viszont azt tanácsolta, hogy csináljak török tejberizst. Végül nem… Tovább »

Egy-két szó az idei Gourmet Fesztiválról

Rövid leszek. Elkezdtem írni egy posztot a Gourmet Fesztiválról, ahol vasárnap voltunk. Először kritikát, ajánlót, beszámolót próbáltam összehozni, de rájöttem, hogy ez most nem nekem való.  Nem vagyok nagyon étterembe járós. Általában egy plaza gyorséttermébe kapunk be valamit, vagy a közeli Fabito pizzériában, ahol egy időben már előre tudták, milyen feltéttel kérem a pizzám. Illetve van… Tovább »

Zöld pestós pogácsa à la Chéri

A gyerek apja holnap lead egy projektet és a többi résztvevőnek köszönetképpen pogácsát sütött. Emellett nagyon is jól tudja, mennyire imádom a bazsalikomos zöld pestót. Ha csak magamnak készítek ebédet, akkor veszek egy üveggel és főzök ki hozzá pennét. Így a kettőt a kedvemért ötvözte. Hozzávalók (kb. 50 darab apró pogácsához): Tészta: ¾ kg liszt… Tovább »

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Kedvenc ínyencség – ahogy én készíte(né)m

 Laptop hiányában az elmúlt (pontosan 3) VKP-témát kihagytam, de a többiekét megtaláljátok a kezdeményezést elindító Pillecukor blogon (is). A mostani témával nehéz helyzetben vagyok, mert sosem voltam konyhatündér. Nem azt jelenti, hogy a konyhát messziről kerülöm, de ha heti egyszer bejutok, akkor már örülök. Kezdetekben azt hittem: főzni könnyebb, mint sütni, de azután megkaptam: „inkább süss,… Tovább »

Anyáknapi mézes-szójaszószos csirkemell

  Ugyan nem igazán vagyok mesterszakács, azaz én és a konyha két külön fogalom, szeretem meglepni valami finomsággal a szeretteim ünnepnapokkor.  Mivel többször rendeltünk házhoz már sushit, több tasak szójaszósz várakozott a hűtőszekrényünkben, ezért mindenképp valami olyasmit szerettem volna készíteni, amihez felhasználhatom őket. Emiatt esett a választásom a mézes-szójaszószos csirkemellre. Isteni finomra sikeredett! ♥ Hozzávalók (2… Tovább »

Kukorica leves

Instagram A héten még vidéken vagyok, ahol nagyimék szoktak segíteni. Ma is jöttek, én meg szerettem volna meglepni őket egy finom ebéddel. Imádom a tárkonyos ragulevest, főleg a kukoricát benne, így kerestem egy kukorica levest, és hozzá egy főzeléket, amit még a kismanóm is megehet velünk ebédre. Reggel nyolckor szerettem volna kimenni az üzletbe bevásárolni,… Tovább »

Fagyasztott anyatejből tejberizs

Hónapokig fagyasztottam az anyatejet (naponta kb. 1 dl-t), hogy majd főzök belőle. Az első adagokat persze dobhattam ki, mert nyitva maradt a hűtő ajtaja, és  kiolvadt, a következőt pedig azért, mert nem kezdtem el korábban a hozzátáplálást, mint 6 hónapos, és mire odajutottam volna, hogy főzzek neki, már letelt a félév…  Most viszont a maradékkal… Tovább »

Mézeskalács

Most csak egy recept, hogy jövőre (mostan) is csinálhassak karácsonykor: Hozzávalók:25 dkg méz25 dkg vaj6 tojás40 dkg porcukor2 tk.szódabikarbóna1 zacskó Kotányi mézesfűszerkeverékreszelt citrom és narancshéj ízlés szerint4 ek.citromlé1 kg liszt  (lehet belőle valamennyi teljeskiőrlésű)Íróka: 1 tojásfehérje, kb. 20-25 dkg porcukor, 1 teáskanál ecet/citromléA mézet a vajjal kis lángon felmelegítem, hűlni hagyom. A tojásokat a cukorral, szódabikarbónával,… Tovább »

Narancsos sütőtökleves

Valahogy karácsony táján jön az ötletem, hogy fakanalat ragadjak. Eddig Zsebnek sem nagyon kellett kotyvasztanom, mert még mindig 70-80%-ban csak anyatejet kap, a maradék 20-30%-ban nyers gyümölcsöket-zöldségeket. Ősszel gyakran sütünk tököt. Nekem meg ráadásul a sütőtök leves a kedvencem, így gondolva magamra is, a megsütött tököt nem csemegeként fogyasztottuk el, hanem megcsináltam levesnek.  Zsebnek nagyon… Tovább »

A zöldesség helyett barnaság – avagy a kudarcra itéltetés

Tényleg feladom. Amióta átjöttünk ebbe a lakásba, semmi sem sikerül, amit a konyhában kotyvasztok. A krumplit nem sütöttem meg, nyersen szolgáltam fel; a lasagnát pedig szénné égettem. Most pedig… Nem olyan régen találtam a Facebookon egy zöldturmixot, mely hozzávalói a következők: -3 dl frissen facsart narancslé-2 érett banán– 1 alma– 1 csokor petrezselyem– 1 tk fahéj–… Tovább »

Kisült-e már a kalácsom?

Nirut szerint mániákus depressziós vagyok, Mr. Férfi szerint túl sok az időm agyalni (mondta ezt a tegnap esti veszekedésünk után). Ezért ma kitaláltam, hogy a gondolkodást háttérbe szorítom – persze, hogy nem sikerült, és előveszem a mézeskalács sütemény fűszerkeveréket a szekrényből, amin ráadásul van egy recept leírás is. Feltűrtem a hajam és előszedtem a hozzávalókat…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!