Sub Rosa

Akartalak, megszültelek! Most már alkalmazkodj!

  Császármetszés után – az aranyórát nem számítva, mert az is volt – megkaptam Babót. Ott feküdt mellettem, és tágra nyílt szemekkel figyelt. Azzal az ősibizalommal, aminél nincs erősebb a világon: „vigyáztál, óvtál az elmúlt 9 hónapban. Kérlek, vigyázz és óvj a következőkben is, hiszen az életem rajtad múlik!” A csecsemő élete 100%-ig másokon múlik!… Tovább »

Sikítófrász

  Az ember gyermeke bármikor meg tudja lepni még az anyját is. Azt hinnénk, hogy ismerjük, mint a tenyerünket, de mindig produkál olyat, amitől csak bámulunk ki a fejünkből, hogy ez meg most mi, valóban a saját gyermekünk áll előttünk, vagy valaki vagy valami által megszállt kis… Eddig én szerettem Zsebbel vásárolni. Együttműködő volt, ráadásul… Tovább »

20 emlék, avagy ilyen volt 2016

Az idei évem legtöbb pillanatára szép emlékekkel, boldogan nézek vissza. Persze, voltak fájó dolgok is, kétségbe estem, sírtam, zokogtam, válni akartam, de valahogy most mégis könnyedebben túl tudtam tenni magam a helyzeteken, mint régebben. És ami a legfontosabb: megtörtént az, aminek már jóval korábban, majd’ 7 éve meg kellett volna történnie.  Nézzük, mikről emlékeztem meg idén… Tovább »

Kereszttűzben – őszintén és nyíltan!

  A magyar blogok – szerintem – legnagyobb összetartó közössége a MBBK. Alapítója, Suz’n nem csak figyelemmel kíséri a mára már 1638 tagra bővült „kis” csapatot, hanem különböző ötletekkel aktivitásra is sarkalja őket. Az egyik ilyen játéka a NAP BLOGGERE. Minden egyes nap van egy blogger, akitől bármit kérdezni lehet, és ő szíves-örömest válaszol is a legkülönfélébb… Tovább »

Milyen is egy jó gyerek?

  Mindig is a válaszkész nevelés elveit vallottam, és az EMK, azaz együttműködő kommunikációt alkalmaztam a fiamnál, aki most pontosan három és féléves. Eddig nem gondolkodtam el azon, hogy jól döntöttem-e, hiszen nekünk picike, illetve kiterjedt családunknak ez  tökéletesen megfelelt, a gyerek szépen fejlődött, az olyan „veszélyesebb” korszakokat, mint a szeparációs szorongás, hisztikorszak, óvodai beszoktatás,… Tovább »

Miről tudhat a gyermek?

A Facebookon több anyás csoportnak vagyok a tagja. Az egyikben tették fel azt a kérdést, hogy az élet negatív dolgairól mikor és hogyan meséljenek a gyerekeiknek? Mit mondhatunk el a 2-3 évesnek, vagy akár a 4-5 évesnek? Szerintem a gyermekek alapvetően jók, mégis az olyan dolgok, mint a gonoszság, az agresszió és a kegyetlenség is… Tovább »

Központban: a pénz és az elkényeztetés

  Elgondolkodtató, hogy mennyire uralja a pénz az életünket. Mennyire befolyásolja azt, hogy milyen társadalmi osztályba tartozunk, mit engedhetünk meg magunknak, a gyerekeinknek, de azt is, hogy milyenné neveljük az új generációt. Ugyan nem hiszek az elkényeztetésben, de azzal is tisztában vagyok, hogy sokak szemében én egy elkényeztetett kislány vagyok a mai napig. Talán ez… Tovább »

Fiam, ilyen légy! – elmélkedés a nevelésről

Egy majd’ három éves kisfiú anyukájaként igencsak foglalkoztat, hogy jól neveljem a gyerekem: értékes, kiegyensúlyozott és boldog felnőtté váljon. A felelősség az én vállamon van. Mikor tudom meg, hogy jól csináltam? A legnehezebb, hogy csak hosszú évek múltán derül ki, hogy valóban jól csináltam-e mindent. Közben a későbbi, váratlan tényezőket sem láthatom előre, mint az óvodai,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!