Sub Rosa

Amilyen az első napod, olyan az éved

Újévi babona: amit az év első napján teszel, azt teszed majd egész évben.    Rengeteg mindent szeretnék csinálni ebben az évben, ezért eldöntöttem, hogy ami fontos számomra, arra január elsején (pénteken) szánok is pár percet. Újévi fogadalmat nem tettem, mert igazán csak egyetlen egyet szeretnék kérni az élettől: legyünk mindannyian boldogok! (És ebbe beletartozik az is, hogy… Tovább »

[xmas TAG 6-7. nap] 5 könyv nem(csak) karácsonyra + 1 fénykép egy korábbi karácsonyunkról

A Xmas Challenge az MBBK oldal meghirdetett karácsony váró játéka. Egy adventi naptár, amelynek az ablakai nem csokoládét rejtenek, hanem egy-egy szót, amelyről aznap írnunk ajánlatos – ha már jelentkeztünk, nem? Karácsonyi könyveket kellene ajánlani. Őszinte leszek, egyetlen egyet ismerek: Dickenstől a Karácsonyi éneket, de azt sem olvastam, csak a filmfeldolgozását láttam. A kedvenc könyveimről… Tovább »

[xmas TAG az 1-2. nap] avagy filmek és kívánságok a karácsonyra

A bloggerek világában nagy divat, hogy TAG-okat írnak és kihívásokban vesznek részt. Ha már most a gyönyörűséges névjegykártyámon* blogger szerepel titulusként, akkor illik nekem is részt vennem legalább az egyikben. Esetleg mindkettőben? Oké, most összekötöttem a kettőt, és jelentkeztem Suz’n kihívására az MBBK oldalán. Na de miről is van szó?   A Xmas Challenge az MBBK oldal meghirdetett karácsony… Tovább »

Mese, mese mátka a piros kisautóról is

“A szülők egy része nincs tisztában azzal, hogy minden életkorban másfajta mesélésre van szüksége a gyerekeknek, van egy fokozatosság benne. Már a másfél-kétéves gyermeknek is mesélhetünk, a saját napjának történéseit, mozzanatait idézhetjük fel, később megtehetjük ugyanezt egy kis medvebocs történetébe átültetve. Ezután következnek az állatmesék, majd 4-4,5 éves kortól a tündérmesék. A már olvasni tudó gyermeknek… Tovább »

Liebster Blog Award

Az elmúlt napokban hatalmas megtiszteltetések értek! Az első váratlan és csodálatos meglepetés akkor ért, amikor a Gyereketető oldal ajánlotta a blogom a Facebook-oldalán. Ennek az ajánlónak köszönhetően megdőlt a legolvasottabb napom, és meghaladtam az erre az évre kívánt oldalkedvelési létszámot is. Hálásan köszönöm! ♥ A másik elismerést Cseresznyevirágtól kaptam: engem választott ki az egyik Liebster vándordíj “győztesének”! Yupééé! ♥… Tovább »

Plaza-haul, avagy milyen a shoppingolás Zsebbel

  Nem tudom, melyikünk a fáradtabb. A délutáni alvását az ölembe töltő Zseb, vagy a shoppingolásból hazatérő Én. A telefonom pillangós tokját Zseb kicsit szétvágta. Lehetne még használni, ha tudnám, hol van, de nem elég, hogy megrongálta, el is dugta, és nem hajlandó előadni. Emiatt kaptam egy másikat az apjától. Nem olyan szép, de mégis… Tovább »

Eredményhirdetés

Elérkezett Zseb születésnapja (és visszakaptam a laptopomat is), itt az ideje eredményt hirdetni! Először is mindenkinek meg szeretném köszönni, hogy kitöltötte a kérdőívem! Nagyon jól estek kedves, biztató szavaitok, ötleteitek. Amint látjátok, kezdem is megfogadni a sablon változtatással. Nem az igazi még, az az igazság , hogy van egy kép a fejemben, de sehogy se… Tovább »

Tudatra ébredtem. Emberséget kaptam? – Frankenstein a Magyar Színházban

  A Magyar Színház színpadra ültette a közönséget, azaz a vasfüggöny mögött rendezte meg 8 személyes melodrámáját, a Frankensteint, amit tegnap volt szerencsém látni. Az elmúlt években nem sokat, szinte semmennyit sem jártam színházba, így nem igazán ismerem a mai színészeket, rendezőket, darabokat, szóval ne várjatok most igazi, műfajilag helytálló kritikát, ajánlást. Sőt laptop hiányában… Tovább »

Kíváncsi vagyok a véleményetekre – JÁTÉK KÖNYVEKÉRT

Egy hónap múlva* itt lesz Zseb második születésnapja, amit szeretnék veletek megünnepelni. A tavalyi – az első – túlságosan vegyesre sikeredett ahhoz, hogy feltöltődve átadjam magam a készülődésnek. Szerintem idén sem lesz – még – nagy valami a valóságban, de éppen emiatt arra gondoltam, hogy itt a blogon csinálok egy kis játékot, amivel közösen ünnepelhetünk…. Tovább »

{Vigyázz! Kész! Posztolj!} – Kedvenc gyerekkori könyv(eim)

 Számtalan van, de nézzünk 3 meghatározót. Ne kritikát, ajánlót várjatok, inkább csak azt, hogyan találtak rám és mennyire lettek meghatározóak az életemben.   Weörös Sándor: Bóbita3 évesen kaptam és tegnap szakította ketté Zseb. Imádtam. Nagypapám nem engedte, hogy anyum egyedül járjon fel velem vidékről Budapestre, amikor a Pető Intézetbe jártam. Azt sem engedte, hogy anyum… Tovább »

Milliomos hősöm

A – főleg szirupos – romantikus történetek főszereplői között gyakran találkozhatunk az ellenállhatatlan, férfias, okos, mindent kézben tartó és irányító multimilliomos karakterével. Általában ők azok, akikbe belezúgnak a kissé béna, esetenként lúzer, de az elején tutira nem kirívó főszereplőcsajok. Ráadásul valamilyen oknál fogva ezek a tökéletes, addig másoknak elérhetetlen férfiak, naná, hogy kibe esnének bele,… Tovább »

“Csak” 10 jel, hogy érzelmileg bántalmaznak

Petra Nagyová-Džerengová Nézz magadra! című regénye kapcsán merült fel bennem a kérdés, hogyan képesek a nők a családon belüli erőszakot elviselni, eltitkolni? Nem szólnak, mert félnek, ezt még megértem; nem lépnek, mert még érzelmileg kötődnek a párjukhoz, oké; de hogy miért rejtegetik, amikor egyszerűen csak egy olyan ruhát kellene felvenniük, amiből éppen hogy csak kilátszik?… Tovább »

Ketten – vagy többecskén – a városban

Családom mindig fél elengedni minket kettesben Zsebbel. Én is a minimálisra csökkentem az ilyen alkalmakat, pedig mindig rájövök: jó páros vagyunk. Ma sem volt ez másképp. Vidéken vagyunk, itt mindig könnyebb, mert nincs annyi lépcső, autóval könnyedén el lehet jutni bárhová, és az indulásnál mindig van segítség. Ma is apum tette be Zsebet az autósülésbe…. Tovább »

Mesék

ZELK ZOLTÁN: A HÁROM NYÚL Egyszer régen, nagyon régen, zúgó erdő közelében, három nyulak összegyűltek, selyemfűre települtek, ottan se ültek sokáig, talán csak egy fél óráig, amikor felkerekedtek, hogy már végre hazamennek, egy szarka felettük szállott s felkiáltott: -Mit csináltok? Mit csináltok, három nyulak? Úgy ültök ott, mint az urak — – Úgy, úgy bizony,… Tovább »

A szezont a fazonnal?

Varró Dani: Hat jó játék kisbabáknak Jó játék a cicafarok, szélte pont egy babamarok. Én húztam meg, mit akarok? Jó játék a cicafarok. Jó játék a mobilteló, fogalmam sincs, mire való. Lenyálazom, aztán heló, jó játék a mobilteló. Jó játék a laptopkábel, főleg, ha még nem lopták el. Négy fogaddal hipp-hopp rágd el, jó játék… Tovább »

Kosztolányi Dezső: Akarsz-e játszani?

A játszótársam, mondd, akarsz-e lenni,akarsz-e mindíg, mindíg játszani,akarsz-e együtt a sötétbe menni,gyerekszívvel fontosnak látszani,nagykomolyan az asztalfõre ülni,borból-vízbõl mértékkel tölteni,gyöngyöt dobálni, semminek örülni,sóhajtva rossz ruhákat ölteni?Akarsz-e játszani, mindent, mi élet,havas telet és hosszú-hosszú õszt,lehet-e némán teát inni véled,rubinteát és sárga páragõzt?Akarsz-e teljes, tiszta szívvel élni,hallgatni hosszan, néha-néha félni,hogy a körúton járkál a november,ez az utcaseprõ, szegény,… Tovább »

Vágyaim netovábbja, amiről már álmodni sem érdemes…

Nem, nem a házasság, hanem az, amiről szólnia kellene… Dragomán György: Oldszkúl hárdkór házasság A házasságról kérdezel? Figyelj, én nem szoktam erről beszélni. Igen, itt az ujjamon a gyűrű, de akkor is, ez magánügy. Hogy nem tudod, hogy mit csinálj? Hat éve együtt vagytok, most már lépni kéne, ő nagyon akarja, az látszik rajta, tett… Tovább »

Olvassunk…

Hozza a könyvét, felmászik mellém a kanapéra, majd mutatja, hogy olvassunk. Kinyitja, rábök egy állatra, és várja, hogy megmondjam neki a nevét. Majd ő kezd el – gyereknyelven – magyarázni róla.  Imádom. ♥ Ritkán jönnek az új beszámolóim? Türelmetlenül olvasnál? Kövess Facebookon a – majdnem – napi frissekért!... Tovább »

Vekerdy Tamás: Jól szeretni (előadás)

Szeretem Vekerdynek a gyerekneveléshez való hozzáállását, nagyon hasonlít az enyém az Ő gondolataira.  Egy hónappal korábban, amikor megvettem a legújabb könyvét, jegyet is vettem a Budapesten tartandó előadására. Rögvest kettőt, majdcsak lesz valaki, aki eljön velem – reménykedtem, hogy esetleg a gyermekem apja. Nem is kellett könyörgőre fognom, azonnal rávágta, hogy szívesen. Az est tegnap… Tovább »

Meghívó könyörgés

A kedvenc blogjaim egyike volt Grafomano megesettlány blogja. Viszont zárttá tette, mielőtt sikerült volna meghívót kérnem tőle. A másik zárt blog, amit nagyon szívesen olvasgatnék: martina-macika.blogspot.hu Esetleg nem tud valamelyikőtök elérhetőséget a szerzőkhöz? Ritkán jönnek az új beszámolóim? Türelmetlenül olvasnál? Kövess Facebookon a – majdnem – napi frissekért!... Tovább »

Fergyó meg Katóca

Gyerekkorom kedvenc meséje: Volt egy ember, akit Fergyónak, meg egy némber, akit Katócának hívtak, összeházasodtak, s éltek együtt ifjú pár módjára. Fergyó egy nap így szólt: „Katóca, én most kimegyek a földre, mire visszaérek, pecsenye az éhemnek, frissítő ital a szomjamnak legyen az asztalon.” – „Eridj csak, Fergyókám – felelte Katóca –, eridj, úgy lesz,… Tovább »

Lány a havazásban

Havazott. Apró pelyhekben hullt alá.  Zúzmarás fák dideregtek a csend borította tájon.  Egy köpenyes alak közeledett, apró lábnyomokat hagyva maga után. A sötétbarna posztóba burkolózó megállt az egyik fa tövében. Óvatosan, mint egy űzött vad, visszanézett, de a saját nyomain kívül nem láthatott mást.  Egy halovány, szinte csont sovány kéz bukkant elő a vaskos anyag… Tovább »

Tengeri cimborák

Amikor leültem, azt hittem megint cogito… témában írok. Egy “nem akarok” listát akartam írni, de aztán észrevettem egy “könyvecskét”…  Tegnap az egyik legjobb barátom éppen hiányolta az írásaim… Most – életemben először – megpróbálkoztam egy mesével. Ne várjatok tőle túl sokat! Bruno, a közönséges kis bohóchal boldogan éldegélt a korallok között. Szeretett a virágállata mellett… Tovább »

Napló a várandóságról

Tegnap már nem tudtam kihúzni magam az alól, hogy ki kellett mozdulnom (amit egyáltalán nem bántam meg, mert Albert és Viktória kiállítást néztük meg, ahol álmaim ruháját is kiállították, illetve végre láthattam, milyen lehetett a Kristálypalota). Egyértelmű, hogy nem is otthon ettünk, hanem a Belfritben (isteni a lazacuk), ami ugye egy Alexandra közelében van (Corvin-negyed…) Könyvekkel mindig le… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!